вторник, 1 юли 2008 г.

Трансмастните киселини или за хидрогенирането на растителните масла















Четейки новините в Интернет-прострастранството попаднах на нещо интересно "Здравните власти в САЩ почти напълно забраняват използването на т. нар. транс мазнини за приготвянето на храни, предаде Франс прес." Сама по себе си, тази новина е много хубава и ме накара да се замисля кога ли това ще стане и тук.
От известно време обикалям из родните магазини и търся продукти, в който производителите да не са добавили хидрогенирани мазнини. Обаче те се намират почти навсякъде - в недомашно приготвените печени изделия като бисквити, вафли, шоколади, кроасани, зърнени закуски, кексове, пасти, торти, всякакви видове закуски и банички, чипс, снаксове, маргарини и дори в най-обикновените солети! Невероятно! И още по-невероятно е, че в България няма изискване за изричното обявяване на този вид мазнини върху опаковката. Голяма част от производителите, лаконично отбелязват, че продуктът им съдържа растителна мазнина и това е всичко.

Какво всъщност представляват хидрогенираните мазнини?
Хидрогенирането на растителните мазнини е процес на насищане с допълнителни водородни атоми молекулата на мазнината. Колкото по-хидрогенирана е мазнината, толкова по-твърда е тя на стайна температура. Получените мазнини са транс изомери на висшите мастни киселини.

Как влияят мазнините върху организма на човек?
Растителните мазнини понижават лошия LDL-холестерол и повишават добрия HDL-холестерол. Животинските мазнини от своя страна временно повишават и лошия, и добрия холестерол. Но при физически активни хора и при положение, че не се злоупотребява, нивата им лесно се нормализират. Приемът на хидрогенирани растителни мазнини повишават лошият холестерол и понижават добрия, който прочиства кръвоносните съдове от отлагания. Този двоен отрицателен ефект върху съотношението между добрия и лошия холестерол е два пъти по-силен от ефекта на животинските мазнини. Транс мазнините също така пречат на организмът да усвои полиненаситени мастни киселини в храната.
Има данни, че трансмастните киселини могат да причинят запушвания по кръвоносните съдове, да причинят диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и да увеличат сериозно риска от сърдечнo-съдови проблеми.

Защо тогава, въпреки всичко известно и доказано продължаваме да ги консумираме? Толкова неустоимо вкусни ли са продуктите направени от тях или просто толкова малко ни интерсува здравето ни?

Няма коментари: